logo snabbmeny
Sport Gaelisk fotboll

Hem
linje
Resmål på Irland
> Dublin
> Belfast
> Galway
> Cork
linje
Upplevelser
> Spela Golf
> Vandra i naturen
linje
Fakta om Irland
linje
Res till Irland
linje
Hotell & Boende
linje
Ta dig runt på Irlandlinje
Shopping
> Dublin
> Belfast
> Nationellt linje
Kultur
> Musik
> Dans
> Högtider
> Språk linje
Sevärdheter
> Rundturer
> Bryggerier
& Destillerier

> Byggnader
& Områden

> Natur
linje
Sport
> Hurling
> Gaelisk fotboll
linje
Om osslinje
Nyttiga länkar

Startsidan / Sport / Gaelisk fotboll

streckad linje

Gaelisk fotboll

Det finns många varianter av fotboll. Irländarna har sin egen som kallas för Gaelisk fotboll eller helt enkelt irländsk fotboll. Tillsammans med Hurling är den Irlands nationalsport och omåttligt populär.

Precis som Hurling har den gaeliska fotbollen spelats sedan urminnes tider. De första anteckningarna om matcher är från 1700-talet, men antagligen har den funnits mycket längre än så. Om man ska förklara Gaelisk fotboll på ett enkelt sätt så kan man säga att det är som en blandning av rugby och fotboll.

Spelplan

Gaelisk fotboll spelas på en gräsplan med ungefärliga mått på 140 x 80m, att jämföras med en vanlig fotbollsplan som ofta håller ungefär 70 x 105m. Alltså är planen större och framförallt längre. Målen är en blandning av fotbolls- och rugbymål. Som ett fotbollsmål där stolparna fortsätter uppåt för att ovan fotbollsmålet skapa ett rugbymål. Precis samma plan används till Hurling, men metoden för att få bollen i mål skiljer sig markant.

Utrustning

Inga redskap används utan det är med händer och fötter man spelar bollen. Bollen är av läder och är lik en fotboll men något mindre och tyngre. Rent utseendemässigt liknar den mest en volleyboll på sättet den är sydd. Några skydd används inte.

Regler

Varje lag består av 15 spelare, varav en målvakt. Matchen är vanligtvis 60 minuter lång uppdelat på två halvlekar. Bollen får spelas med handen och fötterna. Men du får inte plocka upp bollen från marken med handen och du får inte heller springa med bollen i händerna i mer än fyra steg utan att släppa ner bollen på fötterna och sparka upp den igen, en så kallad solo. Passningar får göras med fötterna eller med knuten hand.

Poängräkning

Poäng får man av att skjuta bollen i det undre eller övre målet. Går bollen i det undre målet tilldelas tre poäng, i det övre målet tilldelas en poäng.

Se mer om Gaelisk fotboll

 

 

 

kontaktinfo
 
RESA BOENDE KULTUR FAKTA Till startsidan